Александър Михайлов, освободеният директор на Кинтекс“ отговаря на въпросите на Tribune.bg

...
Александър Михайлов, освободеният директор на Кинтекс“ отговаря на въпросите на Tribune.bg
Коментари Харесай

Александър Михайлов: Бях толкова неудобен, че Нинова ме уволни два пъти

Александър Михайлов, освободеният шеф на „ Кинтекс “ дава отговор на въпросите на Tribune.bg

- Г-н Михайлов, преди дни оповестихте притеснителни данни, че новото управление на „ Кинтекс “ бави съзнателно и проваля контракт на стойност 80 милиона лв.. На фона на думите на държавното управление и в частност на министър Нинова за бистрота и грижа за хората, по какъв начин си обяснявате сходна политика?

Докато към момента бях изпълнителен шеф на „ Кинтекс, още на 23 и 28 март, постъпиха 2 публични писма за този план от страна на обичаен клиент на сдружението - Министерство на защитата на страна от Африка. Едното писмо представляваше съобщение за възлагане, а второто покана за подписване на контракт в период до 30-ти май тази година. Под мое управление незабавно стартира подготовка за подписване на този външнотърговски договор, само че 2 седмици по-късно стартира нападателната офанзива против мен от госпожа Нинова и аз бях освободен. Всъщност куриозното бе, че бях толкоз неуместен, че действително аз бях 2 пъти уволнен по нейно разпореждане.

Куриозите обаче не свършват до тук. До сегашния миг този рекорден контракт към момента не е подписан, макар че се изисква само техническото му сключване. Ръководството на ДКК, което е компанията-майка на Кинтекс, на конференция даже отхвърлиха съществуването на този контракт. Така ме принудиха да обявявам документи с отчасти заличени данни, с цел да сигнализирам обществото, тъй като е явно, че се работи против интереса на държавното сдружение. Забавата на този план, който обезпечава активността на Кинтекс за 1-2 години напред, може би се дължи една от следните 2 аргументи: некомпетентност на новото управление да завърши този подготвен договор; или съществуване на частни финансови ползи, като да вземем за пример да се договорят отчисления от поддоставчици на Кинтекс или да се пришие привиден медиатор, който сякаш имал принос за този план и той да получи милиони комисионна от държавното сдружение.

Не знам до какъв брой страничния наблюдаващ схваща тематиката, само че това което ме тревожи е, че в момента може би се търси опция да се изплатят съществени суми на някоя частна консултантска компания без тя да е свършила никаква работа. Къде отиват след това тези пари, всеки може самичък да допусна. Аз съм се построил като експерт точно в Кинтекс, работил съм там в продължение на съвсем 11 години, преминавайки поетапно всички равнища на кариерното развиване и ориста на това оръжейно дружество не ми е безразлична. В тази връзка се надявам да съм неприятен оракул, само че прогнозите ми са или за цялостен неуспех на този сериозен по своята стойност план, или за доста понижение 2-3 пъти на облагата от него.

- Още май месец министър Нинова изиска вашето освобождение. Получихте ли за толкоз време изясненост за какво се наложи това и беше ли ви обещано пояснение за дейностите на министерството?

Въпреки моите 4 писмени претенции за срещи с госпожа Нинова, до момента в който още бях на поста, в границите на 4-5 месеца тя по този начин и не отдели 15 минути за среща с шефа на държавното сдружение Кинтекс. При едно мое посещаване в министерството бях отпращан от стая в стая, без даже да ми бъде ясно декларирано дали министърът изобщо има интерес да разбере действителното положение на стратегическо държавно сдружение, каквото е „ Кинтекс “. Същото отношение прояви и Калоян Методиев – шеф на кабинета ѝ. Безспорен факт е, че аз стопирах източването на Кинтекс, като прекратих заплащанията и контракта на офшорна компания, получила от предишни шефове над 10 милиона лв. без да е свършила никаква работа.

Също безспорна заслуга е, че с колектива на Кинтекс гарантирахме и бъдещето на сдружението с този рекорден контракт, за който стана дума. Всичко това не са просто мои думи, а обстоятелства, които се поддържат с редица документи. Срещу всичко това бях подложен на същинска принуда и то в 21 век. Затова и през днешния ден си мисля, че в действителност моите дейности не са били комфортни за някого. Явно съм засегнал някои мощни ползи, като съм спрял източването и съм подсигурил финансова самостоятелност на Кинтекс без да се дължат извънредно съмнителни комисионни.

- Предвид поръчките за възобновление на стопанската система от страна на министър Нинова по какъв начин бихте определили метода по който тя управлява поверените ѝ държавни предприятия и в частност „ Кинтекс “, предприятието за което вие отговаряхте до скоро?

Аз от 1-2 месеца повеждам неприсъствен спор с госпожа Нинова напълно на кардинална основа: пазя базови правила, че не може даже вицепремиер да лъже по адрес на жители и да укрива информация от обществото. В тази връзка проследявам активността на министерството, в частност подопечните сдружения от военно-промишления комплекс и някои други. Скандални са оповестените състезания за шефове на Кинтекс, ВМЗ, ДКК, НКЗИ, БАЕЗ и ЕлБуБулгарикум. Това са държавни сдружения със стотици милиони активи и планове. На този декор министърът в оставка афишира състезания за техни шефове неотложно след рухването на държавното управление и то по една скандално ускорена процедура: със период за кандидатстване, забележете – от 3 дни.

При състезанието за Кинтекс и ВМЗ обявата бе пусната в петък следобяд (1-ви юли) и 3-дневният период изтичаше в понеделник. Това е безсрамие! Агенции за асортимент на личен състав с месеци търсят управителни фрагменти за огромни компании, някои даже „ крадат “ мениджъри от свои съперници, като им оферират по-високи заплати, бонуси и обществени придобивки, а госпожа Нинова е сигурна, че за 3 дни, два от които почивни, ще откри най-хубавите шефове. Най-„ верните “ за нея може би да, само че при неверни назначения в такива стратегически предприятията вредите няма да са за министър Нинова, а за страната. И то може би за идващите десетилетия!

Подопечното ѝ министерство няколко пъти пусна прессъобщение, че ме дава на прокурор, само че не можа да разгласи посредством медиите, че има състезания за шефове на толкоз значими държавни сдружения. Защо ли този лицемерен метод не ме учудва – задачата дефинира средствата. Експериментално аз подадох документи за присъединяване в тези „ бързи “ състезания и бях отхвърлен по субективното убеждение на комисията, тъй като съм нямал добра репутация…. Явно това е инструментът за унищожаване на неуместни претенденти.

Тези „ незабавни “ състезания целят може би или бетониране на предишно назначените от нея без конкурс правилни приятели, или раздуване на щата на бордовете, с цел да се трудоустроят може би значими партийни фрагменти в заможни държавни предприятия. Именно от тези назначения обаче ще зависи дали тези обществени сдружения ще продължат да бъдат сполучливи или ще споделят нежеланата орис на доста други банкрутирали и закрити в годините обратно. Мисля, че метода на осъществяване на състезанията за шефове предопределя и бъдещите резултати на тези държавни компании.

- В едно свое изявление разкрихте данни, че се готви преподписване на контракт с задгранична офшорна компания. Имате ли данни това да се е осъществило след вашето премахване, както и това на Съвета на шефовете на предприятието?

Моите опасения се базират на низ от събития, които заради липса на доверчивост не мога да дефинира като съвпадане: прекъснато източване на Кинтекс последвано от моето уволняване. След като по толкоз жесток метод бях махнат от сдружението, аз действително нямам опция да проследявам този въпрос. Всъщност може би тъкмо това е била задачата – тъй като съм бил неуместен за нечии схеми. Надявам се, че нито колектива, нито новото управление на Кинтекс ще разрешат възобновяването на тази порочна процедура, която съставлява де факто кражба посредством машинация.

- Срещу вас имаше сигнал от страна на ДКК за породени вреди. Бихте ли разяснили какво съдържа този сигнал?

За разлика от госпожа Нинова, която не се яви в правосъдна зала, а юристът ѝ се разболя в деня на делото ми против нея за лъжите ѝ, аз спомагам на българските институции в търсенето на истината. Предоставих на Прокуратурата 16 страници сведения и данни по нелепите изказвания на ДКК за мои нарушавания. С позоваване на десетки документи (с изтъкване на регистрационните им номера и дати) потвърдих на проверяващите, че съм заплащал единствено за свършена работа в интерес на Кинтекс и то удостоверена документално от голям брой чиновници на сдружението. Обосновах и несъществуването на неустойки за претендиране към наши снабдители, което бе второто несъстоятелно изказване на ДКК. Между другото прокуратурата не е образувала кореспонденция по лъжите на госпожа Нинова, че съм в спор на ползи. Вероятно държавното обвиняване след обзор на смехотворните материали, изпратени от министъра, е отчела неналичието на всякаква меродавност на изказванията ѝ.

- Вие заведохте каузи против министър Нинова. Докъде стигнаха те?

Като причина за освобождението ми министър Нинова медийно уточни, че съм в спор на ползи, тъй като вземам участие в друго частно оръжейно сдружение. Точно за тези нейни думи към този момент съм завел 2 правосъдни каузи: едно по Наказателния кодекс в СРС и второ гражданско дело в Софийски градски съд. Принуден бях да работя по този начин заради опциите за блокиране на първото още в неговия зародиш посредством отсрочване във времето, с цел да може да се избегне правораздаването, като се скрие зад депутатски имунитет.

На първото съвещание по делото по Наказателния кодекс, което бе на 13-ти юли, госпожа Нинова не се яви, а юристът ѝ се бе разболял същата заран. Делото бе отсрочено за есента. Понеже допусках, че тя ще направи всичко допустимо да избегне правосъдна отговорност за думите си, редом приготвих втори иск – цивилен, от който тя няма отбрана посредством имунитет и още на идващия ден моят юрист Полина Велчева (една от многото ѝ дела бе правната отбрана на студентите, които бяха обект на принуждение под колоните на Министерски съвет) подава финализираната искова молба в Софийски градски съд. Ще пазя до последно правата си по правосъден ред и съм уверен, че се потвърдя правотата си.

- Г-н Михайлов, оръжейната промишленост е сензитивна тематика, а вие изнесохте шокиращи данни за злоупотреби за милиони левове. Получавахте ли закани и притеснявате ли се за своят сигурност?

Аз нямам „ чичо епископ “. Баща ми бе диригент, който прославяше българския фолклор и църковна музика в чужбина и умря когато аз бях на 18 години. Майка ми е пенсионер – лингвист с 30-годишен стаж в Българска академия на науките. Казвам всичко това, с цел да ме разберете – цялостен живот аз имам единствено моето име и професионалната ми известност. Животът ми се е стекъл по този начин, че се е налагало да разгадавам единствено на себе си. Затова и не се отхвърлям елементарно.

Вярно е, че за първи път влизам в директен конфликт с вицепремиер, само че аз нямам избор - аз бях заставен от госпожа Нинова да опровергая лъжите ѝ по мой адрес и да разкрия на обществото може би умишлено укриваната от нея информация. Истината постоянно побеждава и мъчно мога да бъда изплашен! Мисля, че госпожа Нинова също разбра това. Не на последно място – аз съм надълбоко набожен човек и считам, че когато си пореден и постъпваш както е вярно, ориста е на твоя страна. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР